2021/4 Sayılı Tebliğ İle Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler
5 November, 2021 by
2021/4 Sayılı Tebliğ İle Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler
Administrator
| No comments yet

Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler

05.11.2021 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2002/2 Sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin 2021/4 Sayılı Tebliğ ile, daha önce %40 olarak uygulanan pazar payı eşiğinin %30’a düşürüldüğü görülmüştür. Ekte önceki ve sonraki düzenlemelere dair karşılaştırma tablosunu dikkatinize sunarız. 

Aslında 2002/2 Sayılı Tebliğ’e mehaz Avrupa Birliği Tüzüğünde de bu oran %30 olarak uygulanmakta iken 2007 yılında yapılan değişiklik esnasında bu oranın %40 olarak benimsenmesine karar verilmişti. 

Bu sefer Kurum’un eşiği AB’dekine uygun olacak şekilde %30’a düşürdüğünü görüyoruz. 

Bu değişikliğin hukuki anlamı rekabet kısıtlamaları içeren dikey anlaşmaların (tedarikçi-satıcı/üretici-satıcı/distribütör-bayi) grup olarak belirli şartlar altında rekabet hukuku incelemelerinden muaf tutulması için getirilen pazar payının düşürülmesi ile, daha önce pazar payı şartı aşılmadığı için rekabet hukuku incelemesinden muaf tutulan bazı anlaşmaların artık grup muafiyetinden yararlanamamasıdır.

Burada özellikle rekabet etmeme yükümlülükleri, münhasırlık, tel elden satın alma veya tek alıcıya sağlama yükümlülüğü içeren anlaşmalar bakımından pazar payı kriterinin yeniden ele alınması ve 4054 sayılı Kanun’un 5. Maddesi kapsamında belirtilmiş muafiyet koşullarının sağlanıp sağlanmadığının yeniden analiz edilmesi gerektiği hususunu bilginize sunarız. 

Yine, Kanun ve Tebliğler kapsamında rekabet hukuku analizlerinde öncelikli olarak bakılması gereken kriter olan ilgili pazar kavramı çerçevesinde yapılacak pazar tanımlamalarının önemli olacağını vurgulamak isteriz. Bu konuda Kurum’un daha önceki kararları ve çıkardığı Kılavuz (İlgili Pazarın Tanımlanmasına İlişkin Kılavuz) yol gösterici olabilecektir. 

Nihayet, özellikle daha önce grup muafiyetinden pazar payı eşiği nedeniyle faydalandığı düşünülen anlaşmaların yeniden muafiyet analizinden geçirilmesi için altı aylık bir süre konulduğunu dolayısıyla bu konuda hukuki danışmanlık alınmasının önemini hatırlatmak isteriz.

Av. Meryem Kübra ŞIVGIN

2021/4 Sayılı Tebliğ İle Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler
Administrator
5 November, 2021
Share this post
Archive
Sign in to leave a comment